Joensuu: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Joensuu

Joensuu on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleinen. Noin joka 2 700:s suomalainen on nimeltään Joensuu.

Joensuiden määrä on noussut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 1 644 max

v. 1985 1 709

v. 2014 2 044

v. 2015 2 043

v. 2016 2 037

v. 2017 2 063

v. 2018 2 060

v. 2019 2 065

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Joensuu on sijalla 406.

Joensuu on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Joensuu on suojattu 1946 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Joensuu on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Joensuu on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikat on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkit). Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää. Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Joensuu ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 225 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Joensuita on 2 065.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1933

Joensuita tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 127 Joensuun asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Joensuiden yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Alajärvi (9 henkeä), Kankaanpää (9) sekä Pattijoki (7). Valtaosa asui Pohjois-Pohjanmaalla ja Länsi-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Joensuu, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 75.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1876–1944
Yritykset
perust. –2019

Sana Joensuu tai Joensuun esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Joensuu

Joensuu (paikannimi)Joensuu (karttanimi)

Joensuu on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 165 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on asutuskohde; kaupunki; kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde; pelto/niitty; rautatieliikennepaikka; suo; talo; vesialue; virtaveden osa sekä virtavesi.

Nyky-Suomen lisäksi Joensuu esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 13 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on kylä, maasto, rakennettu kohde sekä vesistö.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Joensuu jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Joensuu esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Joensuun kartano, Joensuun raitti, Joensuunkatu, Joensuunkuja, Joensuunmutka, Joensuunpolku, Joensuuntie, Joensuuvägen, Joensuuväylä. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Joensuut ulkomailla

Ruotsissa Joensuu oli 101 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Йоэнсуу tarkoittaa nimeä Joensuu. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Joensū.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Ioensu on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Joensuu olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Joe Joensuu.

Samankaltaisia nimiä kuin Joensuu

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Joensuu, Finland.

©Tuomas Salste