Joutsi: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Joutsi

Joutsi on Suomessa esiintyvä sukunimi.

Joutsien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 126 max

v. 1985 137

v. 2014 149

v. 2015 154

v. 2016 154

v. 2017 152

v. 2018 153

v. 2019 152

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Joutsi on sijalla 4 798.

Sanan joutsi merkitys on 'jousi'. Jokin muukin merkitys saattaa tulla kyseeseen.

Joutsi on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Joutsi on suojattu 1929 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1890-1924

Joutseja tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 17 Joutsin asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Joutsien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Loppi (5 henkeä) sekä Tampere (3).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Joutsi, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 9.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Paikannimi Joutsi

Joutsi (paikannimi)Katuosoitteissa

Joutsi on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Paikka näkyy oheisella kartalla. Tyypiltään paikka on talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Joutsi jotain tekemistä tämän paikan kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Joutsi esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Joutsitie. Sijainti on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Joutsi

Joutsi on myös miehen etunimi. Vuonna 2019 Joutsi oli yhtenä etunimenä 26 miehellä. Sukunimenä Joutsi on kuitenkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli 152 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Йоутси tarkoittaa nimeä Joutsi. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Ioutzj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Joutsi olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Jouko Joutsi.

Samankaltaisia nimiä kuin Joutsi

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Joutsi, Finland.

©Tuomas Salste