Jussi: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Jussi

Jussi on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko harvinainen.

Jussien lukumäärä eri vuosina:

v. 2014 73

v. 2015 72

v. 2016 72

v. 2017 72

v. 2018 72

v. 2019 68

Lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Jussi on sijalla 9 020. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi se ei ole. Noin joka viidennellä suomalaisella on vielä harvinaisempi nimi.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Jussi on tavallisimpia nimiä seuraavalla paikkakunnalla:

Listalla on kunta, jossa Jussi on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikka on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkki). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Jussi ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 27 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Jusseja on 68.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1896-1932

Jusseja tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 15 Jussin asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Jussien yleisin asuinpaikka oli Kolari (9 henkeä).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Jussi, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 9.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1897–1943
Yritykset
perust. –2018

Sana Jussi esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Jussi

Jussi (paikannimi)Katuosoitteissa

Jussi on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 5 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Jussi jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Jussi esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Ahon Jussintie, Jussi Mäntynens väg, Jussi Mäntysen tie, Jussi Rainion tie, Jussin Alma, Jussinkaarre, Jussinkatu, Jussinkuja, Jussinlenkki, Jussinmaantie, Jussinpolku, Jussinraitti, Jussinrinne, Jussintie, Jussitie, Kirvun Jussin polku, Kirvun Jussis stig. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Jussi

Jussi on myös miehen etunimi. Vuonna 2019 Jussi oli yhtenä etunimenä 22 487 miehellä, mikä tarkoittaa, että noin joka 130:s mies oli etunimeltään Jussi. Juuri etunimenä Jussi onkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli vain 68 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Nimi on tavallisimmin käytössä miesten ensimmäisenä etunimenä (18 126 henkeä). Toisena tai kolmantena etunimenä se on harvinaisempi (4 361).

Jussit ulkomailla

Ruotsissa Jussi oli 63 ihmisen sukunimi vuonna 2018. Nimi on siis Ruotsissa yleisempi kuin Suomessa.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Юсси tarkoittaa nimeä Jussi. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Jusi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Iussj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Jussi olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Jussa Jussi tai Justiina Jussi.

Samankaltaisia nimiä kuin Jussi

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Jussi, Finland.

©Tuomas Salste