Jussi: Sukunimi-info

Jussi

Tietoja sukunimestä Jussi

Jussi on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se ei suomalaisilla ole kovin yleinen.

Jussien määrä on laskenut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 96 max

v. 2014 73

v. 2016 72

v. 2018 72

v. 2020 66

v. 2022 66

v. 2023 64

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Jussi on sijalla 9 463. Sijoitus listalla on pudonnut selvästi vuodesta 1970. Silloin sijaluku oli vielä 6 263.

Edellä mainittujen suomalaisten lisäksi Jussi-nimisissä on paljon ulkomaalaisia. Suomen väestörekisterissä tämännimisistä 31 % oli ulkomaan kansalaisia vuonna 2023.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Jussi on tavallisimpia nimiä seuraavalla paikkakunnalla:

Listalla on kunta, jossa Jussi on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikka on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkki). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Jussi ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 27 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Jusseja on 64.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1896–1932

Jusseja tiedetään asuneen ainakin oheisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 15 Jussin asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Jussien yleisin asuinpaikka oli Kolari (9 henkeä).

Syntymäpaikkakartta (vihreät merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Jussi, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla yhdeksän.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Asuinpaikat 1956–1970 kuolleilla

Kuolleet
1956–1970

Vuosina 1956–1970 kuolleet Jussit asuivat osapuilleen oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Kartalla on 14 Jussin kotipaikka kuolinhetkellä.

Tämän kartan paikkatiedot ovat suuntaa antavia. Paikkoja voi puuttua. Osa merkeistä voi sijaita epätarkasti väärän paikkakunnan kohdalla.

Kartalla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Sodissa kuolleet

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi kaksi Jussia. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1897–1943
Yritykset
perust. –2022

Sana Jussi esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Jussi

Jussi (paikannimi)Katuosoitteissa

Jussi on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 5 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Jussi jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Jussi esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Ahon Jussintie, Jussi Mäntynens väg, Jussi Mäntysen tie, Jussi Rainion tie, Jussin Alma, Jussinkaarre, Jussinkatu, Jussinkuja, Jussinlenkki, Jussinmaantie, Jussinpolku, Jussinraitti, Jussinrinne, Jussinsuora, Jussintie, Jussitie, Kirvun Jussin polku, Kirvun Jussis stig. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Jussi

Jussi on myös miehen etunimi. Vuonna 2023 Jussi oli yhtenä etunimenä 22 156 miehellä, mikä tarkoittaa, että noin joka 130:s mies oli etunimeltään Jussi. Juuri etunimenä Jussi onkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli vain 64 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Nimi on tavallisimmin käytössä miesten ensimmäisenä etunimenä (17 817 henkeä). Jälkimmäisenä etunimenä se on harvinaisempi (4 339).

Jussit ulkomailla

Ruotsissa Jussi oli 67 ihmisen sukunimi vuonna 2022. Nimi on siis Ruotsissa yleisempi kuin Suomessa.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Юсси tarkoittaa nimeä Jussi. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Jusi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Iussj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Jussi olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Jussa Jussi tai Justiina Jussi.

Jussi tunnetaan myös sonnien tai härkien nimenä.

Samankaltaisia nimiä kuin Jussi

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Jussi, Finland.

©Tuomas Salste