Jyrkänne: Sukunimi-info

Jyrkänne

Tietoja sukunimestä Jyrkänne

Jyrkänne on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko harvinainen.

Jyrkänteiden lukumäärä eri vuosina:

v. 1985 27

v. 2015 35

v. 2018 37

v. 2020 37

v. 2022 38

v. 2023 37

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuosien 2015–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Jyrkänne on sijalla 14 271. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi Jyrkänne ei ole. Noin joka seitsemännellä suomalaisella on vielä harvinaisempi sukunimi.

Jyrkänne on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Jyrkänne on suojattu 1930 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Asuinpaikat

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958

Jyrkänteitä tiedetään asuneen ainakin oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa viiden Jyrkänteen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä.

Asuinpaikat 1961–1966 kuolleilla

Kuolleet
1961–1966

Vuosina 1961–1966 kuolleet Jyrkänteet asuivat osapuilleen oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Kartalla on viiden Jyrkänteen kotipaikka kuolinhetkellä.

Tämän kartan paikkatiedot ovat suuntaa antavia. Paikkoja voi puuttua. Osa merkeistä voi sijaita epätarkasti väärän paikkakunnan kohdalla.

Sodissa kuolleet

Vuoden 1918 tapahtumissa kuoli Suomessa yksi Jyrkänne. Hän kuului punaisiin.

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi yksi Jyrkänne. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Paikannimi Jyrkänne

Jyrkänne (paikannimi)Katuosoitteissa

Jyrkänne on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 2 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on maastokohde sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Jyrkänne jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Jyrkänne esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Jyrkänne, Jyrkännekatu, Jyrkännekuja, Jyrkännepolku, Jyrkännetie, Jyrkänteentie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Юркянне ("Jurkjanne") tarkoittaa nimeä Jyrkänne. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Jirkenne.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Iyrgänne on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Jyrkänne olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Jyrkanne tai Jyrkaenne, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Jyrki Jyrkänne.

Samankaltaisia nimiä kuin Jyrkänne

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Jyrkänne, Finland.

©Tuomas Salste