Jyrkäs: Sukunimi-info

Jyrkäs

Tietoja sukunimestä Jyrkäs

Jyrkäs on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se ei suomalaisilla ole kovin yleinen.

Jyrkäs-nimisten lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 63 max

v. 2014 86

v. 2016 84

v. 2018 84

v. 2020 83

v. 2022 80

v. 2023 80

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Jyrkäs on sijalla 7 935. Sijoitus listalla on parantunut vuodesta 1970. Silloin sijaluku oli vielä 8 474.

Asuinpaikat

Kuolleet
1955–1969

Vuosina 1955–1969 kuolleet Jyrkäs-nimiset asuivat osapuilleen oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Kartalla on yhdeksän Jyrkäs-nimisen kotipaikka kuolinhetkellä.

Tämän kartan paikkatiedot ovat suuntaa antavia. Paikkoja voi puuttua. Osa merkeistä voi sijaita epätarkasti väärän paikkakunnan kohdalla. Ainakin yhden vainajan kotipaikka on jäänyt selvittämättä.

Paikannimi Jyrkäs

Jyrkäs (paikannimi)

Jyrkäs on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Paikka näkyy oheisella kartalla. Tyypiltään paikka on talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Jyrkäs jotain tekemistä tämän paikan kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Jyrkäs-nimiset ulkomailla

Ruotsissa Jyrkäs oli 15 ihmisen sukunimi vuonna 2022.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Юркяс ("Jurkjas") tarkoittaa nimeä Jyrkäs. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Jirkess. S-pääte tarkoittaa, että se on miehen sukunimi. Naisen sukunimi saadaan vaihtamalla s-pääte a:ksi tai joskus e:ksi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Iyrgäs on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Jyrkäs olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Jyrkas tai Jyrkaes, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Jyrki Jyrkäs.

Samankaltaisia nimiä kuin Jyrkäs

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Jyrkäs, Finland.

©Tuomas Salste