Jyry: Sukunimi-info

Jyry

Tietoja sukunimestä Jyry

Jyry on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla varsin harvinainen.

Jyryjen lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 38 max

v. 1985 36

v. 2015 34

v. 2016 34

v. 2017 34

v. 2018 34

v. 2019 34

v. 2020 34

v. 2021 34

v. 2022 33

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2015–2022 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Jyry on sijalla 15 529. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi se ei ole. Noin joka kahdeksannella suomalaisella on vielä harvinaisempi nimi.

Verrattuna muihin sukunimiin Jyry on lyhyt nimi.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958

Jyryjä tiedetään asuneen ainakin oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa viiden Jyryn asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä.

Sodissa kuolleet

Vuoden 1918 tapahtumissa kuoli Suomessa kaksi Jyryä. Kuolleet kuuluivat punaisiin.

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi yksi Jyry. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1926–1932
Yritykset
perust. –2013

Sana Jyry esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Jyry

Jyry (paikannimi)Katuosoitteissa

Jyry on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 3 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; saari sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Jyry jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Jyry esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Jyrykuja, Jyrynkatu, Jyryntie, Jyrytie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Jyry

Jyry on myös miehen etunimi. Vuonna 2022 Jyry oli yhtenä etunimenä 178 miehellä. Juuri etunimenä Jyry onkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli vain 33 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Nimi on tavallisimmin käytössä miesten ensimmäisenä etunimenä (133 henkeä). Toisena tai kolmantena etunimenä se on harvinaisempi (45).

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Юрю ("Jurju") tarkoittaa nimeä Jyry. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Jiri.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Iyrÿ on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Jyry olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Jyri Jyry.

Jyry tunnetaan myös hevosten sekä sonnien tai härkien nimenä.

Samankaltaisia nimiä kuin Jyry

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Jyry, Finland.

©Tuomas Salste