Jyväs: Sukunimi-info

Jyväs

Tietoja sukunimestä Jyväs

Jyväs on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla varsin harvinainen.

Jyväs-nimisten lukumäärä eri vuosina:

v. 2016 20

v. 2017 20

v. 2022 20

v. 2023 20

Lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Jyväs on sijalla 22 216. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi Jyväs ei ole. Noin joka yhdeksännellä suomalaisella on vielä harvinaisempi sukunimi.

Jyväs on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Jyväs on suojattu 1984 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1939–1943
Yritykset
perust. –2022

Sana Jyväs esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Etunimi Jyväs

Jyväs on myös miehen etunimi. Vuonna 2023 Jyväs oli yhtenä etunimenä 9 miehellä. Samaan aikaan Jyväs oli 20 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Nimi on käytössä miesten jälkimmäisenä etunimenä. Ensimmäisenä etunimenä sitä ei käytetä.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Ювяс ("Juvjas") tarkoittaa nimeä Jyväs. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Jivess. S-pääte tarkoittaa, että se on miehen sukunimi. Naisen sukunimi saadaan vaihtamalla s-pääte a:ksi tai joskus e:ksi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Iyfwäs on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Jyväs olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Jyvas tai Jyvaes, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Samankaltaisia nimiä kuin Jyväs

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Jyväs, Finland.

©Tuomas Salste