Jyväsjärvi: Sukunimi-info

Jyväsjärvi

Tietoja sukunimestä Jyväsjärvi

Jyväsjärvi on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se ei suomalaisilla ole kovin yleinen.

Jyväsjärvien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 59 max

v. 2014 83

v. 2016 83

v. 2018 81

v. 2020 77

v. 2022 75

v. 2023 76

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Jyväsjärvi on sijalla 8 273. Sijoitus listalla on parantunut vuodesta 1970. Silloin sijaluku oli vielä 8 892.

Jyväsjärvi on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Jyväsjärvi on suojattu 1988 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Paikannimi Jyväsjärvi

Jyväsjärvi (paikannimi)

Jyväsjärvi on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 3 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on talo sekä vesialue.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Jyväsjärvi jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Ювясъярви ("Juvjasjarvi") tarkoittaa nimeä Jyväsjärvi. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Jivesjervi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Iyfwäsierfwj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Jyväsjärvi olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Jyvasjarvi tai Jyvaesjaervi, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Samankaltaisia nimiä kuin Jyväsjärvi

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Jyväsjärvi, Finland.

©Tuomas Salste