Kähäri: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Kähäri

Kähäri on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleisyydeltään tavanomainen.

Kähärien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 288 max

v. 1985 288

v. 2014 334

v. 2015 331

v. 2016 326

v. 2017 330

v. 2018 324

v. 2019 319

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Kähäri on sijalla 2 533.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1886-1924

Kähäri-nimisiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 23 Kähäri-nimisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Kähärien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Rautu (6 henkeä) sekä Äyräpää (3).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Kähäri, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 8.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Paikannimi Kähäri

Kähäri (paikannimi)Kähäri (karttanimi)

Kähäri on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 3 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Kähäri esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Paikka näkyy ohessa. Tyypiltään paikka on rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Kähäri jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Kähäri esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Kähäri, Kähäri parkväg, Kähärivägen. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Kähäri-suku ulkomailla

Ruotsissa Kähäri oli 66 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Кяхяри ("Kjahjari") tarkoittaa nimeä Kähäri. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Keheri.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Käherj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Kähäri olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Kahari tai Kaehaeri, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Samankaltaisia nimiä kuin Kähäri

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Kähäri, Finland.

©Tuomas Salste