Kaipiainen: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Kaipiainen

Kaipiainen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleisyydeltään tavanomainen.

Kaipiaisten lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 498 max

v. 1985 434

v. 2014 409

v. 2015 405

v. 2016 404

v. 2017 397

v. 2018 395

v. 2019 396

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Kaipiainen on sijalla 2 098.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Kaipiainen on tavallisimpia nimiä seuraavalla paikkakunnalla:

Listalla on kunta, jossa Kaipiainen on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikka on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkki). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Kaipiainen ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 25 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Kaipiaisia on 396.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1885-1931

Kaipiaisia tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 56 Kaipiaisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Kaipiaisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Suonenjoki (6 henkeä), Vehkalahti (6), Helsinki (3), Vahviala (3), Kitee (3) sekä Pieksämäen maalaiskunta (3). Valtaosa asui Kymenlaaksossa ja Itä-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Kaipiainen, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 34.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

1500-luku

Kaipiainen
1543–1564

Nimi Kaipiainen on ollut käytössä jo kauan sitten. Sen tiedetään esiintyneen vuosina 1543–1564 oheiseen karttaan merkityllä alueella tai alueilla. Nimeä on voinut olla muuallakin. Tiedot tuolta ajalta ovat puutteellisia.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1913–1937
Yritykset
perust. –2005

Sana Kaipiainen tai Kaipiaisen esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Kaipiainen

Kaipiainen (paikannimi)Katuosoitteissa

Kaipiainen on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 6 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde; rautatieliikennepaikka sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Kaipiainen jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Kaipiainen esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Birger Kaipiainens gata, Birger Kaipiainens gård, Birger Kaipiaisen katu, Birger Kaipiaisen piha, Kaipiaisenkuja, Kaipiaisenlenkki, Kaipiaisentie, Kaipiaistentie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Kaipiaiset ulkomailla

Ruotsissa Kaipiainen oli 29 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Кайпиайнен tarkoittaa nimeä Kaipiainen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Kaipiainens. S-pääte tarkoittaa, että se on miehen sukunimi. Naisen sukunimi saadaan vaihtamalla s-pääte a:ksi tai joskus e:ksi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Caipiain on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Kaipiainen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Kai Kaipiainen tai Kaisa Kaipiainen.

Samankaltaisia nimiä kuin Kaipiainen

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Kaipiainen, Finland.

©Tuomas Salste