Kalervo: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Kalervo

Kalervo on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko harvinainen.

Kalervojen määrä on laskenut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 122 max

v. 1985 92

v. 2014 81

v. 2015 79

v. 2016 79

v. 2017 79

v. 2018 79

v. 2019 77

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Kalervo on sijalla 8 160. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi se ei ole. Noin joka viidennellä suomalaisella on vielä harvinaisempi nimi.

Kalervo on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Kalervo on suojattu 1934 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1921

Kalervoita tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 25 Kalervon asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Kalervojen yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Helsinki (6 henkeä), Eurajoki (4) sekä Turku (4).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Kalervo, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 17.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1903–1944
Yritykset
perust. –2014

Sana Kalervo tai Kalervon esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Kalervo osoitteissa

Katuosoitteissa

Sana Kalervo esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Kalervogatan, Kalervonkatu, Kalervonkuja, Kalervonpolku, Kalervonsola, Kalervontie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Kalervo

Kalervo on myös miehen etunimi. Vuonna 2019 Kalervo oli yhtenä etunimenä 38 898 miehellä, mikä tarkoittaa, että noin joka 70:s mies oli etunimeltään Kalervo. Juuri etunimenä Kalervo onkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli vain 77 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Nimi on tavallisimmin käytössä miesten toisena tai kolmantena etunimenä (37 450 henkeä). Ensimmäisenä etunimenä se on harvinaisempi (1 448).

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Калерво tarkoittaa nimeä Kalervo. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Calerfwå on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Kalervo olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Kaleva Kalervo.

Samankaltaisia nimiä kuin Kalervo

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Kalervo, Finland.

©Tuomas Salste