Kalliokoski: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Kalliokoski

Kalliokoski on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleinen. Noin joka 2 700:s suomalainen on nimeltään Kalliokoski.

Kalliokoskien määrä on noussut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 1 103 max

v. 1985 1 280

v. 2014 1 954

v. 2015 1 967

v. 2016 2 004

v. 2017 2 023

v. 2018 2 054

v. 2019 2 071

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Kalliokoski on sijalla 405.

Verrattuna muihin sukunimiin Kalliokoski on melko pitkä nimi.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Kalliokoski on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Kalliokoski on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikat on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkit). Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää. Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Kalliokoski ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 419 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Kalliokoskia on 2 071.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1888-1931

Kalliokoskia tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 94 Kalliokosken asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Kalliokoskien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Kauhava (15 henkeä), Lapua (7) sekä Halsua (7). Valtaosa asui Pohjois-Pohjanmaalla ja Länsi-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Kalliokoski, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 47.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1892–1944
Yritykset
perust. –2018

Sana Kalliokoski tai Kalliokosken esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Kalliokoski

Kalliokoski (paikannimi)Kalliokoski (karttanimi)

Kalliokoski on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 115 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kohouma; koski; kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde; pelto/niitty; talo; vesialue; virtaveden osa sekä virtavesi.

Nyky-Suomen lisäksi Kalliokoski esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 2 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Kalliokoski jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Kalliokoski esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Kalliokoskenkatu, Kalliokoskentie, Kalliokoski. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Kalliokosket ulkomailla

Ruotsissa Kalliokoski oli 90 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Каллиокоски tarkoittaa nimeä Kalliokoski. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Calliocoskj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Kalliokoski olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Kalle Kalliokoski.

Samankaltaisia nimiä kuin Kalliokoski

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Kalliokoski, Finland.

©Tuomas Salste