Kalliomäki: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Kalliomäki

Kalliomäki on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleinen. Noin joka 3 500:s suomalainen on nimeltään Kalliomäki.

Kalliomäkien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 1 484 max

v. 1985 1 428

v. 2014 1 622

v. 2015 1 625

v. 2016 1 634

v. 2017 1 621

v. 2018 1 613

v. 2019 1 606

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Kalliomäki on sijalla 532.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Kalliomäki on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Kalliomäki on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikat on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkit). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Kalliomäki ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 109 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Kalliomäkiä on 1 606.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1934

Kalliomäkiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 146 Kalliomäen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Kalliomäkien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Kankaanpää (19 henkeä), Ikaalisten maalaiskunta (9) sekä Karvia (8). Valtaosa asui Länsi-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Kalliomäki, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 75.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1900–1942
Yritykset
perust. –2018

Sana Kalliomäki tai Kalliomäen esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Kalliomäki

Kalliomäki (paikannimi)Kalliomäki (karttanimi)

Kalliomäki on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 435 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on asutuskohde; kohouma; kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde; metsäalue sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Kalliomäki esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 15 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on maasto sekä rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Kalliomäki jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Kalliomäki esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Kalliomäenkatu, Kalliomäenkuja, Kalliomäenkulma, Kalliomäenpolku, Kalliomäenraitti, Kalliomäentie, Kalliomäki, Kalliomäkivägen. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Kalliomäet ulkomailla

Ruotsissa Kalliomäki oli 102 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Каллиомяки ("Kalliomjaki") tarkoittaa nimeä Kalliomäki. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Kalliomeki.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Calliomäkj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Kalliomäki olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Kalliomaki tai Kalliomaeki, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Kalle Kalliomäki.

Samankaltaisia nimiä kuin Kalliomäki

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Kalliomäki, Finland.

©Tuomas Salste