Kälvälä: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Kälvälä

Kälvälä on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla varsin harvinainen.

Kälvälä-nimisten lukumäärä eri vuosina:

v. 2015 32

v. 2016 30

v. 2017 30

v. 2018 29

v. 2019 29

Lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Kälvälä on sijalla 16 970. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi se ei ole. Noin joka kahdeksannella suomalaisella on vielä harvinaisempi nimi.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1885-1924

Kälvälä-nimisiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 11 Kälvälän asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Kälvälä, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 5.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Кяльвяля ("Kjalvjalja") tarkoittaa nimeä Kälvälä. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Kelvele.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Kälfwälä on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Kälvälä olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Kalvala tai Kaelvaelae, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Samankaltaisia nimiä kuin Kälvälä

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Kälvälä, Finland.

©Tuomas Salste