Kälviäinen: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Kälviäinen

Kälviäinen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleisyydeltään tavanomainen.

Kälviäisten määrä on laskenut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 336 max

v. 1985 281

v. 2014 247

v. 2015 243

v. 2016 245

v. 2017 240

v. 2018 239

v. 2019 237

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Kälviäinen on sijalla 3 297.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1885-1925

Kälviäisiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 61 Kälviäisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Kälviäisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Lappee (20 henkeä), Ylämaa (16) sekä Hirvensalmi (10). Valtaosa asui Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Kälviäinen, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 31.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

1500-luku

Kälviäinen
1540–1570-luvuilla

Nimi Kälviäinen on ollut käytössä jo kauan sitten. Sen tiedetään esiintyneen 1540–1570-luvuilla oheiseen karttaan merkityllä alueella tai alueilla. Nimeä on voinut olla muuallakin. Tiedot tuolta ajalta ovat puutteellisia.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1897–1936
Yritykset
perust. 1947–2015

Sana Kälviäinen esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Kälviäinen

Kälviäinen (paikannimi)Kälviäinen (karttanimi)

Kälviäinen on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 5 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde; metsäalue sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Kälviäinen esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Paikka näkyy ohessa. Tyypiltään paikka on kylä.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Kälviäinen jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Kälviäinen esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Kälviäisentie. Sijainti on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Kälviäiset ulkomailla

Ruotsissa Kälviäinen oli 11 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Кяльвияйнен ("Kjalvijainen") tarkoittaa nimeä Kälviäinen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Kelvieinens. S-pääte tarkoittaa, että se on miehen sukunimi. Naisen sukunimi saadaan vaihtamalla s-pääte a:ksi tai joskus e:ksi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Kälfwiäin on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Kälviäinen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Kalviainen tai Kaelviaeinen, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Samankaltaisia nimiä kuin Kälviäinen

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Kälviäinen, Finland.

©Tuomas Salste