Kangaslahti: Sukunimi-info

Kangaslahti

Tietoja sukunimestä Kangaslahti

Kangaslahti on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla varsin harvinainen.

Kangaslahtien lukumäärä eri vuosina:

v. 2015 25

v. 2018 25

v. 2020 26

v. 2022 26

v. 2023 25

Lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Kangaslahti on sijalla 19 045. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi Kangaslahti ei ole. Noin joka kahdeksannella suomalaisella on vielä harvinaisempi sukunimi.

Kangaslahtien enemmistö on miehiä. Vuonna 2023 miesten osuus tämän sukunimen kantajista oli 62 %.

Verrattuna muihin sukunimiin Kangaslahti on melko pitkä nimi.

Kangaslahti on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Kangaslahti on suojattu 1981 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Sodissa kuolleet

Vuoden 1918 tapahtumissa kuoli Suomessa kaksi Kangaslahtea.

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi yksi Kangaslahti. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1931
Yritykset
perust. 1970–1994

Sana Kangaslahden esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Kangaslahti

Kangaslahti
(paikannimi)
Kangaslahti Karjalassa
(karttanimi)

Kangaslahti on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 42 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; talo; vesialue sekä virtaveden osa.

Nyky-Suomen lisäksi Kangaslahti esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Paikka näkyy ohessa. Tyypiltään paikka on vesistö.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Kangaslahti jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Kangaslahti esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Kangaslahdentie. Sijainti on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Кангаслахти tarkoittaa nimeä Kangaslahti. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Cangaslachtj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Kangaslahti olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Kanerva Kangaslahti.

Samankaltaisia nimiä kuin Kangaslahti

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Kangaslahti, Finland.

©Tuomas Salste