Kangasmäki: Sukunimi-info

Kangasmäki

Tietoja sukunimestä Kangasmäki

Kangasmäki on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleisyydeltään tavanomainen.

Kangasmäkien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 330 max

v. 1985 349

v. 2014 389

v. 2016 391

v. 2018 392

v. 2020 393

v. 2022 395

v. 2023 391

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Kangasmäki on sijalla 2 111. Sijoitus listalla on hiukan parantunut vuodesta 1970. Silloin sijaluku oli vielä 2 278.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Kangasmäki on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Kangasmäki on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikat on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkit). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Kangasmäki ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 40 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Kangasmäkiä on 391.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1889–1924

Kangasmäkiä tiedetään asuneen ainakin oheisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 39 Kangasmäen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Kangasmäkien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Lemi (10 henkeä), Virrat (5) sekä Laihia (4). Valtaosa asui Etelä-Karjalassa ja Länsi-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (vihreät merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Kangasmäki, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 20.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Asuinpaikat 1955–1970 kuolleilla

Kuolleet
1955–1970

Vuosina 1955–1970 kuolleet Kangasmäet asuivat osapuilleen oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Kartalla on 37 Kangasmäen kotipaikka kuolinhetkellä. Näiden Kangasmäkien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Ruovesi (7 vainajaa), Lemi (6) sekä Seinäjoki (4). Valtaosa asui kuollessaan Etelä-Karjalassa ja Länsi-Suomessa.

Tämän kartan paikkatiedot ovat suuntaa antavia. Paikkoja voi puuttua. Osa merkeistä voi sijaita epätarkasti väärän paikkakunnan kohdalla. Ainakin neljän vainajan kotipaikka on jäänyt selvittämättä.

Sodissa kuolleet

Vuoden 1918 tapahtumissa kuoli Suomessa yksi Kangasmäki. Hän kuului punaisiin.

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi seitsemän Kangasmäkeä. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Paikannimi Kangasmäki

Kangasmäki
(paikannimi)
Kangasmäki Karjalassa
(karttanimi)

Kangasmäki on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 47 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kohouma; kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Kangasmäki esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 3 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on kylä, maasto sekä rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Kangasmäki jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Kangasmäki esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Kangasmäenkuja, Kangasmäentie, Kangasmäki, Kangasmäkivägen. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Кангасмяки ("Kangasmjaki") tarkoittaa nimeä Kangasmäki. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Kangasmeki.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Cangasmäkj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Kangasmäki olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Kangasmaki tai Kangasmaeki, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Kanerva Kangasmäki.

Samankaltaisia nimiä kuin Kangasmäki

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Kangasmäki, Finland.

©Tuomas Salste