Karo: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Karo

Karo on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko harvinainen.

Karojen lukumäärä eri vuosina:

v. 2014 64

v. 2015 65

v. 2016 65

v. 2017 63

v. 2018 63

v. 2019 63

Lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Karo on sijalla 9 536. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi se ei ole. Noin joka kuudennella suomalaisella on vielä harvinaisempi nimi.

Verrattuna muihin sukunimiin Karo on lyhyt nimi.

Karo on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Karo on suojattu 1935 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1892-1920

Karoja tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 9 Karon asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Karojen yleisin asuinpaikka oli Hämeenlinna (3 henkeä).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Karo, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 5.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Paikannimi Karo

Karo (paikannimi)

Karo on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 4 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Karo jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Etunimi Karo

Karo on myös miehen etunimi. Vuonna 2019 Karo oli yhtenä etunimenä 364 suomalaisella (343 miestä, 21 naista), mikä tarkoittaa, että noin joka 8 000:s mies oli etunimeltään Karo. Juuri etunimenä Karo onkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli vain 63 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Karot ulkomailla

Ruotsissa Karo oli 58 ihmisen sukunimi vuonna 2018. Nimi on siis Ruotsissa yleisempi kuin Suomessa.

Norjassa Karo oli 7 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Karot Pohjoismaissa

Puolassa Karo oli 6 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Yhdysvalloissa oli vuonna 2010 yhteensä 393 henkeä, joiden sukunimi oli KARO.

Australiassa oli vuoden 2006 paikkeilla äänioikeutettuna 19 henkeä, joiden sukunimi oli KARO.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Каро tarkoittaa nimeä Karo. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Carå on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Karo olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Karola Karo tai Kari Karo.

Karo on myös tavallinen koirien nimi.

Samankaltaisia nimiä kuin Karo

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Karo, Finland.

©Tuomas Salste