Kartano: Sukunimi-info

Kartano

Tietoja sukunimestä Kartano

Kartano on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleisyydeltään tavanomainen.

Kartanoiden määrä on noussut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 266 max

v. 1985 267

v. 2014 292

v. 2016 291

v. 2018 289

v. 2020 286

v. 2022 292

v. 2023 294

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Kartano on sijalla 2 701. Sijoitus listalla on hiukan parantunut vuodesta 1970. Silloin sijaluku oli vielä 2 745.

Asuinpaikat

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884–1921

Kartanoja tiedetään asuneen ainakin oheisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 29 Kartanon asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Kartanoiden yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Sysmä (5 henkeä) sekä Hauho (3).

Syntymäpaikkakartta (vihreät merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Kartano, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 20.

Asuinpaikat 1955–1970 kuolleilla

Kuolleet
1955–1970

Vuosina 1955–1970 kuolleet Kartanot asuivat osapuilleen oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Kartalla on 33 Kartanon kotipaikka kuolinhetkellä. Näiden Kartanoiden yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Parkano (4 vainajaa), Hauho (3) sekä Lappi (3). Lähes kaikki asuivat kuollessaan Etelä- ja Länsi-Suomessa.

Tämän kartan paikkatiedot ovat suuntaa antavia. Paikkoja voi puuttua. Osa merkeistä voi sijaita epätarkasti väärän paikkakunnan kohdalla. Ainakin kahden vainajan kotipaikka on jäänyt selvittämättä.

Sodissa kuolleet

Vuoden 1918 tapahtumissa kuoli Suomessa neljä Kartanoa. Kuolleista 2 kuului punaisiin ja 2 valkoisiin.

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi kahdeksan Kartanoa. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1905–1939
Yritykset
perust. –2022

Sana Kartano tai Kartanon esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Kartano

Kartano
(paikannimi)
Kartano Karjalassa
(karttanimi)

Kartano on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 45 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Kartano esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Paikka näkyy ohessa. Tyypiltään paikka on rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Kartano jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Kartano esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Fallkullan Kartano rak, Gennarbyn Kartanon tie, Högsarin Kartanontie, Ilolan Kartanon tie, Kartanokatu, Kartanokuja, Kartanomutka, Kartanon puistotie, Kartanonahde, Kartanonkaari, Kartanonkatu, Kartanonkuja, Kartanonkulma, Kartanonlenkki, Kartanonpolku, Kartanonraitti, Kartanonrinne, Kartanontie, Kartanonväylä, Kartanorinne, Kartanotie, Kofverhagin Kartanontie, Kotojärven Kartano, Lappvikin Kartanontie, Lepaan Kartanon tie, Prästkullan Kartanon tie, Santalan Kartanontie, Segersbyn Kartanon tie, Tynkkylänjoen Kartanontie, Vikomin Kartanontie, Westerkullan Kartano. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Kartanot ulkomailla

Ruotsissa Kartano oli 9 ihmisen sukunimi vuonna 2022.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Картано tarkoittaa nimeä Kartano. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Cartanå on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Kartano olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Kara Kartano.

Samankaltaisia nimiä kuin Kartano

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Kartano, Finland.

©Tuomas Salste