Karvanen: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Karvanen

Karvanen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleisyydeltään tavanomainen.

Karvasten määrä on laskenut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 583 max

v. 1985 368

v. 2014 338

v. 2015 337

v. 2016 334

v. 2017 329

v. 2018 324

v. 2019 321

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Karvanen on sijalla 2 524.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Karvanen on tavallisimpia nimiä seuraavalla paikkakunnalla:

Listalla on kunta, jossa Karvanen on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikka on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkki). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Karvanen ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 25 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Karvasia on 321.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1923

Karvasia tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 119 Karvasen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Karvasten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Johannes (12 henkeä), Luumäki (10), Koiviston maalaiskunta (9) sekä Valkjärvi (9). Valtaosa asui Keski-Suomessa ja Karjalassa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Karvanen, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 60.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

1500-luku

Karvanen
1543

Nimi Karvanen on ollut käytössä jo kauan sitten. Sen tiedetään esiintyneen vuonna 1543 oheiseen karttaan merkityllä alueella tai alueilla. Nimeä on voinut olla muuallakin. Tiedot tuolta ajalta ovat puutteellisia.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1897–1935
Yritykset
perust. –2002

Sana Karvanen tai Karvasen esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Karvanen

Karvanen (paikannimi)Karvanen (karttanimi)

Karvanen on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 3 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on talo sekä vesialue.

Nyky-Suomen lisäksi Karvanen esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 2 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Karvanen jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Karvanen esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Karvasentie. Sijainti on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Karvaset ulkomailla

Ruotsissa Karvanen oli 17 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Карванен tarkoittaa nimeä Karvanen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Karvanens. S-pääte tarkoittaa, että se on miehen sukunimi. Naisen sukunimi saadaan vaihtamalla s-pääte a:ksi tai joskus e:ksi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Carfwain on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Karvanen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Karo Karvanen tai Karen Karvanen.

Samankaltaisia nimiä kuin Karvanen

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Karvanen, Finland.

©Tuomas Salste