Kaski: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Kaski

Kaski on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko yleinen. Noin joka 6 000:s suomalainen on nimeltään Kaski.

Kaskien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 838 max

v. 1985 833

v. 2014 919

v. 2015 922

v. 2016 921

v. 2017 920

v. 2018 921

v. 2019 918

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Kaski on sijalla 959.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1928

Kaskia tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 97 Kasken asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Kaskien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Helsinki (9 henkeä), Kortesjärvi (6) sekä Evijärvi (5). Valtaosa asui Etelä- ja Länsi-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Kaski, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 49.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1896–1943
Yritykset
perust. –2017

Sana Kaski tai Kasken esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Kaski

Kaski (paikannimi)Katuosoitteissa

Kaski on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 49 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kohouma; kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde; metsäalue; pelto/niitty sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Kaski jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Kaski esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Heino Kasken katu, Heino Kaskis gata, Kaskenkatu, Kaskenkuja, Kaskenkärki, Kaskenperä, Kaskenpolku, Kaskenpää, Kaskensivu, Kaskentie, Kaskikaarre, Kaskikatu, Kaskikuja, Kaskimaantie, Kaskipiha, Kaskipolku, Kaskirinne, Kaskisgatan, Kaskisvägen, Kaskitie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Kasket ulkomailla

Ruotsissa Kaski oli 56 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Norjassa Kaski oli 17 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Kasket Pohjoismaissa

Yhdysvalloissa oli vuonna 2010 yhteensä 285 henkeä, joiden sukunimi oli KASKI. Nimi on siellä etupäässä valkoihoisten sukunimi.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Каски tarkoittaa nimeä Kaski. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Caskj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Kaski olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Kasvi Kaski.

Samankaltaisia nimiä kuin Kaski

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Kaski, Finland.

©Tuomas Salste