Kataja: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Kataja

Kataja on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleinen. Noin joka 3 700:s suomalainen on nimeltään Kataja.

Katajien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 1 459 max

v. 1985 1 447

v. 2014 1 569

v. 2015 1 557

v. 2016 1 550

v. 2017 1 544

v. 2018 1 529

v. 2019 1 511

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Kataja on sijalla 558.

Kataja on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Kataja on suojattu 1934 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Kataja on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Kataja on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikat on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkit). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Kataja ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 111 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Katajia on 1 511.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1935

Katajia tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 174 Katajan asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Katajien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Helsinki (29 henkeä), Tampere (13) sekä Mäntsälä (7). Valtaosa asui Etelä- ja Länsi-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Kataja, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 93.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1907–1944
Yritykset
perust. –2018

Sana Kataja tai Katajan esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Kataja

Kataja (paikannimi)Kataja (karttanimi)

Kataja on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 96 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde; metsäalue; pelto/niitty; puu; saari sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Kataja esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 2 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on maasto sekä rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Kataja jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Kataja esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Katajakaari, Katajakatu, Katajakierros, Katajakuja, Katajamaantie, Katajamutka, Katajankaari, Katajankierto, Katajanpolku, Katajantie, Katajapiha, Katajapolku, Katajaraitti, Katajarinne, Katajataival, Katajatie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Kataja

Kataja on myös etunimi. Vuonna 2019 Kataja oli yhtenä etunimenä 17 suomalaisella (5 miestä, 12 naista). Sukunimenä Kataja on kuitenkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli 1 511 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Katajat ulkomailla

Ruotsissa Kataja oli 45 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Катая tarkoittaa nimeä Kataja. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Cataia on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Kataja olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Kata Kataja.

Samankaltaisia nimiä kuin Kataja

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Kataja, Finland.

©Tuomas Salste