Katko: Sukunimi-info

Katko

Tietoja sukunimestä Katko

Katko on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko harvinainen.

Katkojen lukumäärä eri vuosina:

v. 2015 30

v. 2018 32

v. 2020 32

v. 2022 33

v. 2023 32

Lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Katko on sijalla 15 874. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi Katko ei ole. Noin joka seitsemännellä suomalaisella on vielä harvinaisempi sukunimi.

Katkojen enemmistö on naisia. Vuonna 2023 naisten osuus tämän sukunimen kantajista oli 62 %.

Katko on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Katko on suojattu 1931 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Sodissa kuolleet

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi yksi Katko. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Paikannimi Katko

Katko (paikannimi)Katuosoitteissa

Katko on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 2 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta sekä pelto/niitty.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Katko jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Katko esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Katko, Katkokatu, Katkokuja, Katkon koulutie, Katkon siltatie, Katkontie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Katkot ulkomailla

Puolassa Katko oli 13 ihmisen sukunimi vuonna 2023.

Yhdysvalloissa oli vuonna 2010 yhteensä 298 henkeä, joiden sukunimi oli KATKO. Nimi on siellä etupäässä valkoihoisten sukunimi.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Катко tarkoittaa nimeä Katko. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Catcå on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Katko olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Kate Katko.

Samankaltaisia nimiä kuin Katko

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Katko, Finland.

©Tuomas Salste