Kellokoski: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Kellokoski

Kellokoski on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleisyydeltään tavanomainen.

Kellokoskien määrä on noussut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 240 max

v. 1985 267

v. 2014 423

v. 2015 430

v. 2016 436

v. 2017 445

v. 2018 446

v. 2019 451

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Kellokoski on sijalla 1 888.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Kellokoski on tavallisimpia nimiä seuraavalla paikkakunnalla:

Listalla on kunta, jossa Kellokoski on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikka on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkki). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Kellokoski ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 71 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Kellokoskia on 451.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1895-1929

Kellokoskia tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 22 Kellokosken asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Kellokoskien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Haapavesi (7 henkeä), Perho (4) sekä Oulainen (4).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Kellokoski, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 18.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1892–1942
Yritykset
perust. –2017

Sana Kellokoski tai Kellokosken esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Kellokoski

Kellokoski (paikannimi)Katuosoitteissa

Kellokoski on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 17 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on koski; kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; talo sekä virtaveden osa.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Kellokoski jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Kellokoski esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Kellokoskentie. Sijainti on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Kellokosket ulkomailla

Ruotsissa Kellokoski oli 24 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Келлокоски tarkoittaa nimeä Kellokoski. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Kellocoskj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Kellokoski olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Kelly Kellokoski.

Samankaltaisia nimiä kuin Kellokoski

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Kellokoski, Finland.

©Tuomas Salste