Kirjavainen: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Kirjavainen

Kirjavainen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleinen. Noin joka 4 700:s suomalainen on nimeltään Kirjavainen.

Kirjavaisten lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 1 258 max

v. 1985 1 154

v. 2014 1 197

v. 2015 1 189

v. 2016 1 183

v. 2017 1 184

v. 2018 1 179

v. 2019 1 179

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Kirjavainen on sijalla 752.

Verrattuna muihin sukunimiin Kirjavainen on melko pitkä nimi.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1933

Kirjavaisia tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 124 Kirjavaisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Kirjavaisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Kivennapa (15 henkeä), Juuka (13) sekä Muolaa (11). Valtaosa asui Hämeessä ja Karjalassa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Kirjavainen, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 66.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

1500-luku

Kirjavainen
1550–1570-luvuilla

Nimi Kirjavainen on ollut käytössä jo kauan sitten. Sen tiedetään esiintyneen 1550–1570-luvuilla oheiseen karttaan merkityllä alueella tai alueilla. Nimeä on voinut olla muuallakin. Tiedot tuolta ajalta ovat puutteellisia.

Kartalla suurempi merkki tarkoittaa useampia havaintoja nimestä.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1897–1938
Yritykset
perust. –2013

Sana Kirjavainen esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Kirjavainen

Kirjavainen (paikannimi)Kirjavainen (karttanimi)

Kirjavainen on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 6 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on talo.

Nyky-Suomen lisäksi Kirjavainen esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 9 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Kirjavainen jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Kirjavainen esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Kirjavaisenkatu, Kirjavaisentie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Kirjavaiset ulkomailla

Ruotsissa Kirjavainen oli 25 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Кирьявайнен tarkoittaa nimeä Kirjavainen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Kirjavainens. S-pääte tarkoittaa, että se on miehen sukunimi. Naisen sukunimi saadaan vaihtamalla s-pääte a:ksi tai joskus e:ksi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Kiriafwain on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Kirjavainen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Kira Kirjavainen tai Kirmo Kirjavainen.

Samankaltaisia nimiä kuin Kirjavainen

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Kirjavainen, Finland.

©Tuomas Salste