Kivikari: Sukunimi-info

Kivikari

Tietoja sukunimestä Kivikari

Kivikari on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se ei suomalaisilla ole kovin yleinen.

Kivikarien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 90 max

v. 2014 98

v. 2016 91

v. 2018 97

v. 2020 96

v. 2022 99

v. 2023 98

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Kivikari on sijalla 6 764. Sijoitus listalla on pudonnut vuodesta 1970. Silloin sijaluku oli vielä 6 563.

Kivikari on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Kivikari on suojattu 1947 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Asuinpaikat

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1887–1920

Kivikareja tiedetään asuneen ainakin oheisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 16 Kivikarin asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Kivikarien yleisin asuinpaikka oli Hämeenlinna (3 henkeä).

Syntymäpaikkakartta (vihreät merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Kivikari, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 11.

Asuinpaikat 1955–1969 kuolleilla

Kuolleet
1955–1969

Vuosina 1955–1969 kuolleet Kivikarit asuivat osapuilleen oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Kartalla on kymmenen Kivikarin kotipaikka kuolinhetkellä. Näiden Kivikarien yleisin asuinpaikka oli Helsinki (4 vainajaa).

Tämän kartan paikkatiedot ovat suuntaa antavia. Paikkoja voi puuttua. Osa merkeistä voi sijaita epätarkasti väärän paikkakunnan kohdalla.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1922–1943
Yritykset
perust. 1948–2014

Sana Kivikari tai Kivikarin esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Kivikari

Kivikari
(paikannimi)
Kivikari Karjalassa
(karttanimi)

Kivikari on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 45 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kohouma, maastokohde, matalikko, niemi, saari, talo sekä vesikivi.

Nyky-Suomen lisäksi Kivikari esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 2 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on maasto sekä rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Kivikari jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Kivikari esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Kivikari, Kivikarinkuja, Kivikarintie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Kivikarit ulkomailla

Ruotsissa Kivikari oli 7 ihmisen sukunimi vuonna 2022.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Кивикари tarkoittaa nimeä Kivikari. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Kifwicarj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Kivikari olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Kivi Kivikari.

Samankaltaisia nimiä kuin Kivikari

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Kivikari, Finland.

©Tuomas Salste