Kivilahti: Sukunimi-info

Kivilahti

Tietoja sukunimestä Kivilahti

Kivilahti on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko yleinen. Noin joka 9 000:s suomalainen on nimeltään Kivilahti.

Kivilahtien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 524 max

v. 1985 549

v. 2014 618

v. 2016 624

v. 2018 618

v. 2020 613

v. 2022 613

v. 2023 616

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Kivilahti on sijalla 1 382. Sijoitus listalla on hiukan parantunut vuodesta 1970. Silloin sijaluku oli vielä 1 561.

Kivilahti on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Kivilahti on suojattu 1933 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Vuosina 1955–1970 kuolleiden Kivilahti-nimisten miesten keskimääräinen kuolinikä oli 63 vuotta. He elivät noin neljä vuotta muita miehiä pidempään. Suvun naisten keskimääräinen kuolinikä oli 59 vuotta. He kuolivat noin kahdeksan vuotta muita naisia nuorempina.

Asuinpaikat

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1885–1931

Kivilahtia tiedetään asuneen ainakin oheisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 56 Kivilahden asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Kivilahtien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Rovaniemen maalaiskunta (9 henkeä), Pyhäjärvi Ol (8) sekä Koskenpää (6). Valtaosa asui Pohjois- ja Länsi-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (vihreät merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Kivilahti, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 32.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Asuinpaikat 1955–1970 kuolleilla

Kuolleet
1955–1970

Vuosina 1955–1970 kuolleet Kivilahdet asuivat osapuilleen oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Kartalla on 68 Kivilahden kotipaikka kuolinhetkellä. Näiden Kivilahtien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Rovaniemen maalaiskunta (9 vainajaa), Pyhäjärvi Ol (7) sekä Ähtäri (6). Valtaosa asui kuollessaan Pohjois- ja Länsi-Suomessa.

Tämän kartan paikkatiedot ovat suuntaa antavia. Paikkoja voi puuttua. Osa merkeistä voi sijaita epätarkasti väärän paikkakunnan kohdalla. Ainakin kahden vainajan kotipaikka on jäänyt selvittämättä.

Kartalla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Sodissa kuolleet

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi kymmenen Kivilahtea. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1929–1935
Yritykset
perust. –2022

Sana Kivilahti tai Kivilahden esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Kivilahti

Kivilahti
(paikannimi)
Kivilahti Karjalassa
(karttanimi)

Kivilahti on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 201 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde; pelto/niitty; suo; talo; vesialue sekä virtaveden osa.

Nyky-Suomen lisäksi Kivilahti esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 5 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on rakennettu kohde sekä vesistö.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Kivilahti jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Kivilahti esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Kivilahdenkuja, Kivilahdenraitti, Kivilahdentie, Kivilahti. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Kivilahdet ulkomailla

Ruotsissa Kivilahti oli 14 ihmisen sukunimi vuonna 2022.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Кивилахти tarkoittaa nimeä Kivilahti. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Kifwilachtj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Kivilahti olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Kivi Kivilahti.

Samankaltaisia nimiä kuin Kivilahti

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Kivilahti, Finland.

©Tuomas Salste