Knuutila: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Knuutila

Knuutila on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleinen. Noin joka 5 000:s suomalainen on nimeltään Knuutila.

Knuutila-nimisten lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 1 009 max

v. 1985 968

v. 2014 1 041

v. 2015 1 046

v. 2016 1 047

v. 2017 1 057

v. 2018 1 059

v. 2019 1 057

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Knuutila on sijalla 837.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1928

Knuutila-nimisiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 107 Knuutilan asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Knuutila-nimisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Loimaan maalaiskunta (6 henkeä), Turku (6), Helsinki (5) sekä Karjala (5). Valtaosa asui Pohjois- ja Länsi-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Knuutila, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 66.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1897–1942
Yritykset
perust. –2017

Sana Knuutila tai Knuutilan esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Knuutila

Knuutila (paikannimi)Knuutila (karttanimi)

Knuutila on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 35 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Knuutila esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Paikka näkyy ohessa. Tyypiltään paikka on rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Knuutila jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Knuutila esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Knuutilankatu, Knuutilankuja, Knuutilantanhua, Knuutilantie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Knuutilat ulkomailla

Ruotsissa Knuutila oli 29 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Кнуутила tarkoittaa nimeä Knuutila. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Knūtila.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Cnutila on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Knuutila olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Knut Knuutila.

Samankaltaisia nimiä kuin Knuutila

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Knuutila, Finland.

©Tuomas Salste