Komi: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Komi

Komi on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleisyydeltään tavanomainen.

Komien määrä on laskenut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 384 max

v. 1985 320

v. 2014 304

v. 2015 304

v. 2016 302

v. 2017 296

v. 2018 296

v. 2019 296

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Komi on sijalla 2 697.

Verrattuna muihin sukunimiin Komi on lyhyt nimi.

Komi on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Komi on suojattu 1933 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1928

Komeja tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 58 Komin asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Komien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Jääski (13 henkeä), Kirvu (11) sekä Imatra (7). Valtaosa asui Karjalankannaksella ja Etelä-Karjalassa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Komi, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 33.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Paikannimi Komi

Komi (paikannimi)Komi (karttanimi)

Komi on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 5 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; metsäalue; talo sekä vesialue.

Nyky-Suomen lisäksi Komi esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 2 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Komi jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Komi esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Komigatan, Kominkatu, Komintie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Komit ulkomailla

Ruotsissa Komi oli 27 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tanskassa Komi on ollut 12 ihmisen sukunimi vuonna 2016.

Komit Pohjoismaissa

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Коми tarkoittaa nimeä Komi. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Comj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Komi olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Samankaltaisia nimiä kuin Komi

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Komi, Finland.

©Tuomas Salste