Kotikangas: Sukunimi-info

Kotikangas

Tietoja sukunimestä Kotikangas

Kotikangas on Suomessa esiintyvä sukunimi.

Kotikankaiden lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 92 max

v. 2014 101

v. 2016 103

v. 2018 102

v. 2020 103

v. 2022 104

v. 2023 104

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Kotikangas on sijalla 6 461. Sijoitus listalla on hiukan pudonnut vuodesta 1970. Silloin sijaluku oli vielä 6 459.

Kotikankaiden enemmistö on miehiä. Vuonna 2023 miesten osuus tämän sukunimen kantajista oli 61 %.

Kotikangas on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Kotikangas on suojattu 1983 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884–1921

Kotikankaita tiedetään asuneen ainakin oheisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa viiden Kotikankaan asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä.

Syntymäpaikkakartta (vihreät merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Kotikangas, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla viisi.

Sodissa kuolleet

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi kaksi Kotikangasta. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Paikannimi Kotikangas

Kotikangas (paikannimi)Katuosoitteissa

Kotikangas on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 162 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kohouma, maastokohde, metsäalue, painanne, pelto/niitty sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Kotikangas jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Kotikangas esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Kotikangas, Kotikankaankuja, Kotikankaantie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Kotikankaat ulkomailla

Ruotsissa Kotikangas oli 14 ihmisen sukunimi vuonna 2022.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Котикангас tarkoittaa nimeä Kotikangas. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Kotikangass. S-pääte tarkoittaa, että se on miehen sukunimi. Naisen sukunimi saadaan vaihtamalla s-pääte a:ksi tai joskus e:ksi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Coticangas on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Kotikangas olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Samankaltaisia nimiä kuin Kotikangas

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Kotikangas, Finland.

©Tuomas Salste