Kukkonen: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Kukkonen

Kukkonen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleinen. Noin joka 1 100:s suomalainen on Kukkonen.

Kukkosten lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 5 097 max

v. 1985 4 781

v. 2014 4 980

v. 2015 4 971

v. 2016 4 958

v. 2017 4 946

v. 2018 4 939

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2018 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Kukkonen on noin sijalla 150.

Kukkonen kuuluu vanhoihin ja yleisiin savo-karjalaisiin -nen-päätteisiin sukunimiin. Nimi on tulkittu vanhan "savolaisen suursuvun" nimeksi. Vuonna 1890 Kukkosia oli pelkästään Savon maaseudulla 500–1000.

Vuosina 1875–1925 syntyneiden Kukkosten yleisimmät etunimet olivat miehillä Matti ja naisilla Anna.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Kukkonen on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Kukkonen on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Listalla ei ole kaikkia tällaisia kuntia, mutta oheiseen karttaan ne on kaikki merkitty (violetit merkit). Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää. Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Kukkonen ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 487 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Kukkosia on 4 939.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1935

Kukkosia tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 513 Kukkosen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Kukkosten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Juuka (46 henkeä), Kontiolahti (30) sekä Helsinki (27). Valtaosa asui Pohjois-Pohjanmaalla ja Itä-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Kukkonen, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 298.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1870–1943
Yritykset
perust. –2016

Sana Kukkonen tai Kukkosen esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Kukkonen

Kukkonen (paikannimi)Kukkonen (karttanimi)

Kukkonen on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 15 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kohouma, metsäalue, niemi, talo sekä vesialue.

Nyky-Suomen lisäksi Kukkonen esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Paikka näkyy ohessa. Tyypiltään paikka on rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Kukkonen jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Kukkonen esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Albert Kukkosen tie, Kukkosenkatu, Kukkosenkuja, Kukkosentie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Kukkoset ulkomailla

Ruotsissa Kukkonen oli 70 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Yhdysvalloissa oli vuonna 2010 yhteensä 123 henkeä, joiden sukunimi oli KUKKONEN. Nimi on siellä etupäässä valkoihoisten sukunimi.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Кукконен tarkoittaa nimeä Kukkonen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Quckoin on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Kukkonen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Kukka Kukkonen.

Samankaltaisia nimiä kuin Kukkonen

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Sukunimi-infossa on tietoja 23 315 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tiedoissa voi olla puutteita ja virheitä. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet / Surname Kukkonen, Finland.

©Tuomas Salste