Kull: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Kull

Kull on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on yleinen Virossa. Sen sijaan suomalaisilla se on melko harvinainen.

Kull-nimisten lukumäärä eri vuosina:

v. 2014 68

v. 2015 66

v. 2016 64

v. 2017 61

v. 2018 59

v. 2019 59

Lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Kull on sijalla 10 000. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi se ei ole. Noin joka kuudennella suomalaisella on vielä harvinaisempi nimi.

Kull on Suomessa enimmäkseen ulkomaalaisten nimi. Suomen väestörekisterissä tämännimisistä 62 % oli ulkomaan kansalaisia vuonna 2019. Kull-nimisten enemmistö on miehiä. Vuonna 2019 miesten osuus tämän sukunimen kantajista oli 67 %.

Verrattuna muihin sukunimiin Kull on lyhyt nimi.

Nimi on ruotsinkielinen. Se on sukunimistössämme tavallista. Nimen ruotsinkielisyys ei yleisesti ottaen tarkoita, että suku olisi alkujaan suomenruotsalainen tai Ruotsista kotoisin, sillä supisuomalaisetkin ovat aikojen saatossa saaneet ruotsinkielisiä nimiä. Suvun puhekieltä ei näe nimestä.

Sanan kull merkitys on 'haukka'. Jokin muukin merkitys saattaa tulla kyseeseen.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1893-1920

Kull-nimisiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 9 Kull-nimisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Kull-nimisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Maalahti (3 henkeä) sekä Vaasa (3).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Kull, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 5.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Paikannimi Kull

Kull (paikannimi)Katuosoitteissa

Kull on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 8 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Kull jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Kull esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Kullgränden, Kullvägen, Norra Kullvägen, Södra Kullvägen. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Kull-suku ulkomailla

Ruotsissa Kull oli 500 ihmisen sukunimi vuonna 2018. Nimi on siis Ruotsissa yleisempi kuin Suomessa.

Norjassa Kull oli 14 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tanskassa Kull on ollut 21 ihmisen sukunimi vuonna 2016.

Kull Pohjoismaissa

Virossa Kull oli 1 141 ihmisen sukunimi vuonna 2019.

Yhdysvalloissa oli vuonna 2010 yhteensä 2 701 henkeä, joiden sukunimi oli KULL. Nimi on siellä etupäässä valkoihoisten sukunimi.

Australiassa oli vuoden 2006 paikkeilla äänioikeutettuna 32 henkeä, joiden sukunimi oli KULL.

Tiesitkö, että...

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Kullervo Kull.

Samankaltaisia nimiä kuin Kull

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Kull, Finland.

©Tuomas Salste