Kuusikoski: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Kuusikoski

Kuusikoski on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko harvinainen.

Kuusikoskien määrä on laskenut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 111 max

v. 1985 82

v. 2014 77

v. 2015 74

v. 2016 74

v. 2017 73

v. 2018 70

v. 2019 68

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Kuusikoski on sijalla 9 020. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi se ei ole. Noin joka viidennellä suomalaisella on vielä harvinaisempi nimi.

Kuusikoski on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Kuusikoski on suojattu 1934 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1922

Kuusikoskia tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 18 Kuusikosken asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Kuusikoskien yleisin asuinpaikka oli Uusikaupunki (3 henkeä).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Kuusikoski, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 12.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1920–1935
Yritykset
perust. 1976–2003

Sana Kuusikoski esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Kuusikoski

Kuusikoski (paikannimi)Katuosoitteissa

Kuusikoski on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 19 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on koski, maastokohde, talo sekä virtaveden osa.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Kuusikoski jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Kuusikoski esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Kuusikoskenkuja, Kuusikoskentie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Куусикоски tarkoittaa nimeä Kuusikoski. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Kūsikoski.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Qusicoskj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Kuusikoski olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Kuura Kuusikoski.

Samankaltaisia nimiä kuin Kuusikoski

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Kuusikoski, Finland.

©Tuomas Salste