Kytömäki: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Kytömäki

Kytömäki on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko yleinen.

Kytömäkien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 497 max

v. 1985 498

v. 2014 541

v. 2015 536

v. 2016 530

v. 2017 529

v. 2018 526

v. 2019 530

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Kytömäki on sijalla 1 627.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Kytömäki on tavallisimpia nimiä seuraavalla paikkakunnalla:

Listalla on kunta, jossa Kytömäki on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikka on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkki). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Kytömäki ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 16 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Kytömäkiä on 530.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1885-1930

Kytömäkiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 41 Kytömäen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Kytömäkien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Vaasa (5 henkeä), Isojoki (4), Kortesjärvi (3) sekä Elimäki (3). Valtaosa asui Pohjanmaalla ja Kymenlaaksossa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Kytömäki, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 18.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Paikannimi Kytömäki

Kytömäki (paikannimi)Kytömäki (karttanimi)

Kytömäki on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 48 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kohouma; kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Kytömäki esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 6 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on maasto sekä rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Kytömäki jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Kytömäki esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Kytömäenkuja, Kytömäentie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Kytömäet ulkomailla

Ruotsissa Kytömäki oli 37 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Кютёмяки ("Kjutjomjaki") tarkoittaa nimeä Kytömäki. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Kitemeki.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Kÿtömäkj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Kytömäki olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Kytomaki tai Kytoemaeki, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Samankaltaisia nimiä kuin Kytömäki

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Kytömäki, Finland.

©Tuomas Salste