Lähdeaho: Sukunimi-info

Lähdeaho

Tietoja sukunimestä Lähdeaho

Lähdeaho on Suomessa esiintyvä sukunimi.

Lähdeahojen lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 127 max

v. 1985 134

v. 2014 163

v. 2016 164

v. 2018 159

v. 2020 160

v. 2022 157

v. 2023 158

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Lähdeaho on sijalla 4 617. Sijoitus listalla on parantunut vuodesta 1970. Silloin sijaluku oli vielä 5 014.

Asuinpaikat

Kuolleet
1955–1970

Vuosina 1955–1970 kuolleet Lähdeahot asuivat osapuilleen oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Kartalla on 13 Lähdeahon kotipaikka kuolinhetkellä. Näiden Lähdeahojen yleisin asuinpaikka oli Multia (3 vainajaa).

Tämän kartan paikkatiedot ovat suuntaa antavia. Paikkoja voi puuttua. Osa merkeistä voi sijaita epätarkasti väärän paikkakunnan kohdalla.

Paikannimi Lähdeaho

Lähdeaho
(paikannimi)
Lähdeaho Karjalassa
(karttanimi)

Lähdeaho on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 94 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde; metsäalue sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Lähdeaho esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Paikka näkyy ohessa. Tyypiltään paikka on rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Lähdeaho jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Lähdeaho esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Lähdeahontie. Sijainti on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Ляхдеахо ("Ljahdeaho") tarkoittaa nimeä Lähdeaho. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Lehdeaho.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Lächdeahå on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Lähdeaho olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Lahdeaho tai Laehdeaho, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Samankaltaisia nimiä kuin Lähdeaho

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Lähdeaho, Finland.

©Tuomas Salste