Lahdenpohja: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Lahdenpohja

Lahdenpohja on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla varsin harvinainen.

Lahdenpohjien lukumäärä eri vuosina:

v. 2015 49

v. 2016 48

v. 2017 47

v. 2018 47

v. 2019 47

Lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Lahdenpohja on sijalla 11 834. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi se ei ole. Noin joka seitsemännellä suomalaisella on vielä harvinaisempi nimi.

Verrattuna muihin sukunimiin Lahdenpohja on melko pitkä nimi.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1905

Lahdenpohjia tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 12 Lahdenpohjan asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Lahdenpohja, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 6.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1924–1944

Sana Lahdenpohjan esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisella kartalla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Lahdenpohja

Lahdenpohja (paikannimi)Lahdenpohja (karttanimi)

Lahdenpohja on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 139 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde; painanne; pelto/niitty; suo; talo; vesialue sekä virtaveden osa.

Nyky-Suomen lisäksi Lahdenpohja esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 15 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on kylä, rakennettu kohde, taajama sekä vesistö.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Lahdenpohja jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Lahdenpohja esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Lahdenpohja, Lahdenpohjan huvilatie, Lahdenpohjanpolku, Lahdenpohjantie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Лахденпохья tarkoittaa nimeä Lahdenpohja. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Lachdenbochia on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Lahdenpohja olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Lahja Lahdenpohja.

Samankaltaisia nimiä kuin Lahdenpohja

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Lahdenpohja, Finland.

©Tuomas Salste