Lemminkäinen: Sukunimi-info

Lemminkäinen

Tietoja sukunimestä Lemminkäinen

Lemminkäinen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla varsin harvinainen.

Lemminkäisten lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 32 max

v. 1985 28

v. 2015 25

v. 2018 25

v. 2020 25

v. 2022 25

v. 2023 24

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä on voinut olla vähän pienempi. Vuosien 2015–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Lemminkäinen on sijalla 19 557. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi Lemminkäinen ei ole. Noin joka yhdeksännellä suomalaisella on vielä harvinaisempi sukunimi.

Verrattuna muihin sukunimiin Lemminkäinen on melko pitkä nimi.

Lemminkäinen on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Lemminkäinen on suojattu 1934 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Asuinpaikat

Kuolleet
1956–1965

Vuosina 1956–1965 kuolleet Lemminkäiset asuivat osapuilleen oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Kartalla on seitsemän Lemminkäisen kotipaikka kuolinhetkellä.

Tämän kartan paikkatiedot ovat suuntaa antavia. Paikkoja voi puuttua. Osa merkeistä voi sijaita epätarkasti väärän paikkakunnan kohdalla.

Sodissa kuolleet

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi yksi Lemminkäinen. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Lemminkäinen osoitteissa

Katuosoitteissa

Sana Lemminkäinen esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Lemminkäinen, Lemminkäinengatan, Lemminkäinengränd, Lemminkäinenvägen, Lemminkäisenkatu, Lemminkäisenkuja, Lemminkäisenpolku, Lemminkäisensola, Lemminkäisentie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Lemminkäinen

Lemminkäinen on myös etunimi. Etunimenä se on kuitenkin suomalaisilla hyvin harvinainen, nykyisin alle 9 Suomen kansalaista.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Лемминкяйнен ("Lemminkjainen") tarkoittaa nimeä Lemminkäinen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Lemminkeinens. S-pääte tarkoittaa, että se on miehen sukunimi. Naisen sukunimi saadaan vaihtamalla s-pääte a:ksi tai joskus e:ksi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Lemmingäin on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Lemminkäinen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Lemminkainen tai Lemminkaeinen, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Lemmy Lemminkäinen tai Lempi Lemminkäinen.

Samankaltaisia nimiä kuin Lemminkäinen

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Lemminkäinen, Finland.

©Tuomas Salste