Lyly: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Lyly

Lyly on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleisyydeltään tavanomainen.

Lyly-nimisten määrä on noussut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 320 max

v. 1985 338

v. 2014 366

v. 2015 362

v. 2016 364

v. 2017 364

v. 2018 366

v. 2019 366

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Lyly on sijalla 2 259.

Verrattuna muihin sukunimiin Lyly on lyhyt nimi.

Lyly on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Lyly on suojattu 1934 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1921

Lylyjä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 36 Lylyn asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Lyly-nimisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Helsinki (8 henkeä), Sulkava (4) sekä Kalajoki (4).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Lyly, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 16.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1899–1941
Yritykset
perust. 1946–2007

Sana Lyly esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Lyly

Lyly (paikannimi)Katuosoitteissa

Lyly on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 16 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kohouma; kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; saari; talo sekä vesialue.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Lyly jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Lyly esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Lylykaari, Lylykatu, Lylykuja, Lylynkuja, Lylynrinne, Lylyntie, Lylypolku, Lylytie, Lylyvägen. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Lyly

Lyly on myös miehen etunimi. Vuonna 2019 Lyly oli yhtenä etunimenä 26 miehellä. Sukunimenä Lyly on kuitenkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli 366 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Lylyt ulkomailla

Ruotsissa Lyly oli 39 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Люлю ("Ljulju") tarkoittaa nimeä Lyly. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Lili.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Lÿlÿ on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Lyly olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Samankaltaisia nimiä kuin Lyly

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Lyly, Finland.

©Tuomas Salste