Lyyra: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Lyyra

Lyyra on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleisyydeltään tavanomainen.

Lyyrojen määrä on noussut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 332 max

v. 1985 337

v. 2014 461

v. 2015 466

v. 2016 475

v. 2017 484

v. 2018 485

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2018 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Lyyra on noin sijalla 1 800.

Lyyra on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Lyyra on suojattu 1984 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1885-1924

Lyyroja tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 38 Lyyran asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Lyyrojen yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Pieksämäen maalaiskunta (8 henkeä), Iisalmen maalaiskunta (5) sekä Kivijärvi (3). Valtaosa asui Savossa ja Keski-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Lyyra, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 26.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1914–1940
Yritykset
perust. 1947–2009

Sana Lyyra esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Lyyra

Lyyra (paikannimi)Katuosoitteissa

Lyyra on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 3 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Lyyra jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Lyyra esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Lyyrakuja, Lyyrankuja, Lyyranpolku, Lyyrantie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Lyyra

Lyyra on myös naisen etunimi. Vuonna 2018 Lyyra oli yhtenä etunimenä 10 naisella. Sukunimenä Lyyra on kuitenkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli 485 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Lyyrat ulkomailla

Ruotsissa Lyyra oli 10 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Люура ("Ljuura") tarkoittaa nimeä Lyyra. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Lÿra on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Lyyra olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Lyydi Lyyra.

Samankaltaisia nimiä kuin Lyyra

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Sukunimi-infossa on tietoja 23 315 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tiedoissa voi olla puutteita ja virheitä. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet / Surname Lyyra, Finland.

©Tuomas Salste