Mäntyniemi: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Mäntyniemi

Mäntyniemi on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko yleinen. Noin joka 10 000:s suomalainen on nimeltään Mäntyniemi.

Mäntyniemien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 494 max

v. 1985 465

v. 2014 569

v. 2015 568

v. 2016 572

v. 2017 575

v. 2018 576

v. 2019 575

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Mäntyniemi on sijalla 1 508.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1923

Mäntyniemiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 50 Mäntyniemen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Mäntyniemien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Rovaniemen maalaiskunta (7 henkeä), Kihniö (4) sekä Kankaanpää (4). Lähes kaikki asuivat Pohjois- ja Länsi-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Mäntyniemi, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 28.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1931
Yritykset
perust. 1980–2017

Sana Mäntyniemen esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Mäntyniemi

Mäntyniemi (paikannimi)Mäntyniemi (karttanimi)

Mäntyniemi on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 362 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kohouma; kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde; metsäalue; niemi; rakennus sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Mäntyniemi esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Paikka näkyy ohessa. Tyypiltään paikka on rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Mäntyniemi jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Mäntyniemi esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Mäntyniemenkuja, Mäntyniemenpolku, Mäntyniemenraitti, Mäntyniementie, Mäntyniemi. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Mäntyniemet ulkomailla

Ruotsissa Mäntyniemi oli 48 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Мянтюниеми ("Mjantjunijemi") tarkoittaa nimeä Mäntyniemi. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Mentiniemi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Mändÿniemj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Mäntyniemi olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Mantyniemi tai Maentyniemi, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Samankaltaisia nimiä kuin Mäntyniemi

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Mäntyniemi, Finland.

©Tuomas Salste