Martti: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Martti

Martti on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleisyydeltään tavanomainen.

Marttien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 271 max

v. 1985 234

v. 2014 268

v. 2015 266

v. 2016 265

v. 2017 263

v. 2018 262

v. 2019 255

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Martti on sijalla 3 078.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1887-1926

Martteja tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 26 Martin asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Marttien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Köyliö (6 henkeä), Karinainen (3), Karunki (3) sekä Tervola (3).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Martti, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 20.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1896–1944
Yritykset
perust. –2017

Sana Martti tai Martin esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Martti

Martti (paikannimi)Katuosoitteissa

Martti on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 19 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde; saari sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Martti jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Martti esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Martin Wegeliuksen kuja, Martin Wegelius gränd, Martinkatu, Martinkuja, Martinkulma, Martinmaantie, Martinmutka, Martinpolku, Martinraitti, Martintie, Martti kitusentie, Martti Skyttentie, Martti Talvelan tie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Martti

Martti on myös miehen etunimi. Vuonna 2019 Martti oli yhtenä etunimenä 25 103 miehellä, mikä tarkoittaa, että noin joka 110:s mies oli etunimeltään Martti. Juuri etunimenä Martti onkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli vain 255 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Martit ulkomailla

Ruotsissa Martti oli 48 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Мартти tarkoittaa nimeä Martti. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Marti.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Martj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Martti olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Martta Martti tai Martin Martti.

Samankaltaisia nimiä kuin Martti

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Martti, Finland.

©Tuomas Salste