Mäyrä: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Mäyrä

Mäyrä on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleisyydeltään tavanomainen.

Mäyrien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 392 max

v. 1985 419

v. 2014 436

v. 2015 437

v. 2016 436

v. 2017 434

v. 2018 433

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2018 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Mäyrä on noin sijalla 2 000.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Mäyrä on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Mäyrä on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikat on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkit). Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää. Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Mäyrä ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 103 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Mäyriä on 433.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1923

Mäyriä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 40 Mäyrän asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Mäyrien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Oulainen (13 henkeä), Kiuruvesi (8) sekä Haapavesi (6).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Mäyrä, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 25.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Paikannimi Mäyrä

Mäyrä (paikannimi)Mäyrä (karttanimi)

Mäyrä on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 36 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kohouma; kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde; metsäalue; pelto/niitty; talo sekä vesialue.

Nyky-Suomen lisäksi Mäyrä esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Paikka näkyy ohessa. Tyypiltään paikka on rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Mäyrä jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Mäyrä esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Mäyrä, Mäyräkuja, Mäyränkatu, Mäyränkuja, Mäyränmutka, Mäyränpolku, Mäyränrinne, Mäyräntaival, Mäyräntie, Mäyräpolku, Mäyrätie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Mäyrät ulkomailla

Ruotsissa Mäyrä oli 33 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Мяуря ("Mjaurja") tarkoittaa nimeä Mäyrä. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Meurä on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Mäyrä olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Mayra tai Maeyrae, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Samankaltaisia nimiä kuin Mäyrä

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Sukunimi-infossa on tietoja 23 315 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tiedoissa voi olla puutteita ja virheitä. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet / Surname Mäyrä, Finland.

©Tuomas Salste