Merikukka: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Merikukka

Merikukka on Suomessa esiintyvä sukunimi.

Merikukka-nimisten määrä on noussut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 92 max

v. 1985 89

v. 2014 117

v. 2015 120

v. 2016 118

v. 2017 121

v. 2018 122

v. 2019 123

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Merikukka on sijalla 5 675.

Merikukka on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Merikukka on suojattu 1990 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1927

Merikukka-nimisiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 16 Merikukan asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Merikukka-nimisten yleisin asuinpaikka oli Helsinki (5 henkeä).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Merikukka, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 9.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Paikannimi Merikukka

Merikukka (paikannimi)Katuosoitteissa

Merikukka on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Paikka näkyy oheisella kartalla. Tyypiltään paikka on talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Merikukka jotain tekemistä tämän paikan kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Merikukka esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Merikukantie. Sijainti on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Merikukka

Merikukka on myös naisen etunimi. Vuonna 2019 Merikukka oli yhtenä etunimenä 33 naisella. Sukunimenä Merikukka on kuitenkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli 123 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Nimi on tavallisimmin käytössä naisten toisena tai kolmantena etunimenä (24 henkeä). Ensimmäisenä etunimenä se on harvinaisempi (9).

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Мерикукка tarkoittaa nimeä Merikukka. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Merikuka.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Mericucka on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Merikukka olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Merika Merikukka tai Mert Merikukka.

Samankaltaisia nimiä kuin Merikukka

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Merikukka, Finland.

©Tuomas Salste