Miikkulainen: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Miikkulainen

Miikkulainen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleisyydeltään tavanomainen.

Miikkulaisten lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 394 max

v. 1985 385

v. 2014 438

v. 2015 442

v. 2016 440

v. 2017 434

v. 2018 435

v. 2019 431

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Miikkulainen on sijalla 1 960.

Verrattuna muihin sukunimiin Miikkulainen on melko pitkä nimi.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1924

Miikkulaisia tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 41 Miikkulaisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Miikkulaisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Kurkijoki (3 henkeä), Sortavala (3), Rantasalmi (3) sekä Hiitola (3). Valtaosa asui Etelä-Savossa ja Karjalassa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Miikkulainen, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 21.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

1500-luku

Miikkulainen
1561–1564

Nimi Miikkulainen on ollut käytössä jo kauan sitten. Sen tiedetään esiintyneen vuosina 1561–1564 oheiseen karttaan merkityllä alueella tai alueilla. Nimeä on voinut olla muuallakin. Tiedot tuolta ajalta ovat puutteellisia.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1906–1930
Yritykset
perust. –2012

Sana Miikkulainen esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Miikkulainen

Miikkulainen (paikannimi)Miikkulainen (karttanimi)

Miikkulainen on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Paikka näkyy oheisella kartalla. Tyypiltään paikka on vesialue.

Nyky-Suomen lisäksi Miikkulainen esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 2 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on kylä sekä taajama.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Miikkulainen jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Miikkulaiset ulkomailla

Ruotsissa Miikkulainen oli 10 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Мийккулайнен ("Mijkkulainen") tarkoittaa nimeä Miikkulainen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Mīkulainens. S-pääte tarkoittaa, että se on miehen sukunimi. Naisen sukunimi saadaan vaihtamalla s-pääte a:ksi tai joskus e:ksi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Mijckulain on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Miikkulainen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Miikka Miikkulainen tai Miia Miikkulainen.

Samankaltaisia nimiä kuin Miikkulainen

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Miikkulainen, Finland.

©Tuomas Salste