Murtomäki: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Murtomäki

Murtomäki on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko yleinen. Noin joka 10 000:s suomalainen on nimeltään Murtomäki.

Murtomäkien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 569 max

v. 1985 560

v. 2014 589

v. 2015 585

v. 2016 579

v. 2017 579

v. 2018 576

v. 2019 570

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Murtomäki on sijalla 1 519.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1930

Murtomäkiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 59 Murtomäen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Murtomäkien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Lappajärvi (5 henkeä), Keuruu (4), Ähtäri (4) sekä Pyhäjärvi Ol (4). Valtaosa asui Pohjois-Pohjanmaalla ja Länsi-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Murtomäki, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 38.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1905–1933
Yritykset
perust. –2018

Sana Murtomäki esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Murtomäki

Murtomäki (paikannimi)Murtomäki (karttanimi)

Murtomäki on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 91 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kohouma; kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde; metsäalue; rautatieliikennepaikka sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Murtomäki esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Paikka näkyy ohessa. Tyypiltään paikka on maasto.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Murtomäki jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Murtomäki esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Murtomäenkuja, Murtomäentaival, Murtomäentie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Murtomäet ulkomailla

Ruotsissa Murtomäki oli 32 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Муртомяки ("Murtomjaki") tarkoittaa nimeä Murtomäki. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Murtomeki.

Nimi kirjoitetaan joskus Murtomaki tai Murtomaeki, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Murat Murtomäki.

Samankaltaisia nimiä kuin Murtomäki

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Murtomäki, Finland.

©Tuomas Salste