Mustajärvi: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Mustajärvi

Mustajärvi on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko yleinen. Noin joka 9 000:s suomalainen on nimeltään Mustajärvi.

Mustajärvien määrä on noussut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 391 max

v. 1985 435

v. 2014 624

v. 2015 627

v. 2016 629

v. 2017 632

v. 2018 634

v. 2019 646

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Mustajärvi on sijalla 1 328.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Mustajärvi on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Mustajärvi on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikat on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkit). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Mustajärvi ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 55 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Mustajärviä on 646.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1887-1930

Mustajärviä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 34 Mustajärven asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Mustajärvien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Evijärvi (9 henkeä), Ylitornio (6) sekä Karunki (3). Valtaosa asui Lapissa ja Länsi-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Mustajärvi, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 20.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Paikannimi Mustajärvi

Mustajärvi (paikannimi)Mustajärvi (karttanimi)

Mustajärvi on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 104 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; metsäalue; suo; talo sekä vesialue.

Nyky-Suomen lisäksi Mustajärvi esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 16 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on vesistö.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Mustajärvi jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Mustajärvi esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Mustajärvenkuja, Mustajärvenraitti, Mustajärventie, Mustajärvi. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Mustajärvet ulkomailla

Ruotsissa Mustajärvi oli 25 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Мустаярви ("Mustajarvi") tarkoittaa nimeä Mustajärvi. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Mustajervi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Mustaierfwj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Mustajärvi olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Mustajarvi tai Mustajaervi, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Mustafa Mustajärvi.

Samankaltaisia nimiä kuin Mustajärvi

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Mustajärvi, Finland.

©Tuomas Salste