Mustalahti: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Mustalahti

Mustalahti on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleisyydeltään tavanomainen.

Mustalahtien määrä on noussut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 330 max

v. 1985 337

v. 2014 438

v. 2015 438

v. 2016 436

v. 2017 442

v. 2018 444

v. 2019 447

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Mustalahti on sijalla 1 903.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1885-1924

Mustalahtia tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 22 Mustalahden asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Mustalahtien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Konginkangas (4 henkeä) sekä Ruovesi (3).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Mustalahti, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 16.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1912–1941
Yritykset
perust. 1954–2016

Sana Mustalahti esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Mustalahti

Mustalahti (paikannimi)Mustalahti (karttanimi)

Mustalahti on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 590 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde; suo; talo; vesialue sekä virtaveden osa.

Nyky-Suomen lisäksi Mustalahti esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 21 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on kylä, rakennettu kohde sekä vesistö.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Mustalahti jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Mustalahti esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Mustalahden huvilatie, Mustalahdenkatu, Mustalahdenkuja, Mustalahdenpolku, Mustalahdenraitti, Mustalahdentie, Mustalahti. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Мусталахти tarkoittaa nimeä Mustalahti. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Mustalachtj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Mustalahti olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Mustafa Mustalahti.

Samankaltaisia nimiä kuin Mustalahti

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Mustalahti, Finland.

©Tuomas Salste