Nikki: Sukunimi-info

Nikki

Tietoja sukunimestä Nikki

Nikki on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleisyydeltään tavanomainen.

Nikkien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 316 max

v. 1985 304

v. 2014 342

v. 2016 337

v. 2018 338

v. 2020 343

v. 2022 340

v. 2023 337

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Nikki on sijalla 2 398. Sijoitus listalla on hiukan pudonnut vuodesta 1970. Silloin sijaluku oli vielä 2 359.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Nikki on tavallisimpia nimiä seuraavalla paikkakunnalla:

Listalla on kunta, jossa Nikki on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikka on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkki). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Nikki ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 24 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Nikkejä on 337.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1886–1926

Nikkejä tiedetään asuneen ainakin oheisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 30 Nikin asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Nikkien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Valkeala (5 henkeä), Helsinki (4) sekä Sippola (4).

Syntymäpaikkakartta (vihreät merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Nikki, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 20.

Asuinpaikat 1955–1970 kuolleilla

Kuolleet
1955–1970

Vuosina 1955–1970 kuolleet Nikit asuivat osapuilleen oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Kartalla on 38 Nikin kotipaikka kuolinhetkellä. Näiden Nikkien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Valkeala (10 vainajaa) sekä Sysmä (4). Valtaosa asui kuollessaan Etelä- ja Länsi-Suomessa.

Tämän kartan paikkatiedot ovat suuntaa antavia. Paikkoja voi puuttua. Osa merkeistä voi sijaita epätarkasti väärän paikkakunnan kohdalla. Ainakin yhden vainajan kotipaikka on jäänyt selvittämättä.

Kartalla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Sodissa kuolleet

Vuoden 1918 tapahtumissa kuoli Suomessa yksi Nikki. Hän kuului punaisiin.

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi kuusi Nikkiä. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1924
Yritykset
perust. –2013

Sana Nikki esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Nikki

Nikki
(paikannimi)
Nikki Karjalassa
(karttanimi)

Nikki on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 11 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on maastokohde, pelto/niitty, saari sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Nikki esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 2 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Nikki jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Nikki esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Nikinkatu, Nikinkuja, Nikinpolku, Nikintie, Nikinväylä. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Nikki

Nikki on myös etunimi. Vuonna 2023 Nikki oli yhtenä etunimenä 84 suomalaisella (34 miestä, 50 naista). Sukunimenä Nikki on kuitenkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli 337 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Никки tarkoittaa nimeä Nikki. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Niki.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Nickj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Nikki olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Nikke Nikki tai Nika Nikki.

Nikki tunnetaan myös kissojen nimenä.

Samankaltaisia nimiä kuin Nikki

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Nikki, Finland.

©Tuomas Salste