Nyby: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Nyby

Nyby on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko harvinainen.

Nyby-nimisten lukumäärä eri vuosina:

v. 2014 69

v. 2015 70

v. 2016 70

v. 2017 69

v. 2018 69

v. 2019 67

Lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Nyby on sijalla 9 135. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi se ei ole. Noin joka kuudennella suomalaisella on vielä harvinaisempi nimi.

Verrattuna muihin sukunimiin Nyby on lyhyt nimi.

Nimi on ruotsinkielinen. Se on sukunimistössämme tavallista. Nimen ruotsinkielisyys ei yleisesti ottaen tarkoita, että suku olisi alkujaan suomenruotsalainen tai Ruotsista kotoisin, sillä supisuomalaisetkin ovat aikojen saatossa saaneet ruotsinkielisiä nimiä. Suvun puhekieltä ei näe nimestä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958

Nyby-nimisiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 9 Nyby-nimisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1946–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä.

Kartalla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1897–1938
Yritykset
perust. 1976–2011

Sana Nyby esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Nyby

Nyby (paikannimi)Katuosoitteissa

Nyby on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 14 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Nyby jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Nyby esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Nyby strandväg, Nybygränden, Nybyvägen, Stansviks Nyby. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Nyby-suku ulkomailla

Ruotsissa Nyby oli 43 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Norjassa Nyby oli 24 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tanskassa Nyby on ollut 290 ihmisen sukunimi vuonna 2016.

Nyby Pohjoismaissa

Yhdysvalloissa oli vuonna 2010 yhteensä 100 henkeä, joiden sukunimi oli NYBY. Nimi on siellä etupäässä valkoihoisten sukunimi.

Samankaltaisia nimiä kuin Nyby

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Nyby, Finland.

©Tuomas Salste