Olkkola: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Olkkola

Olkkola on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleisyydeltään tavanomainen.

Olkkola-nimisten lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 290 max

v. 1985 266

v. 2014 300

v. 2015 300

v. 2016 302

v. 2017 295

v. 2018 290

v. 2019 292

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Olkkola on sijalla 2 723.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Olkkola on tavallisimpia nimiä seuraavalla paikkakunnalla:

Listalla on kunta, jossa Olkkola on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikka on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkki). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Olkkola ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 50 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Olkkola-nimisiä on 292.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1890-1925

Olkkola-nimisiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 25 Olkkolan asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Olkkola-nimisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Toholampi (11 henkeä) sekä Keuruu (4).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Olkkola, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 14.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1944
Yritykset
perust. 1953–2016

Sana Olkkolan esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Olkkola

Olkkola (paikannimi)Olkkola (karttanimi)

Olkkola on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 22 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Olkkola esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Paikka näkyy ohessa. Tyypiltään paikka on kylä.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Olkkola jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Olkkola esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Olkkolankaarre, Olkkolankatu, Olkkolankuja, Olkkolantie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Олккола tarkoittaa nimeä Olkkola. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Olkola.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Olcola on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Olkkola olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Samankaltaisia nimiä kuin Olkkola

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Olkkola, Finland.

©Tuomas Salste